BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Tuesday, June 23, 2009

Fibrodenoma


Dh lame x update blog. So ari nie aku nk citer pasal apebenda entah yg ade kt breast aku belah kanan nie.
Dh dekat 2 bln benda nie ade di breast aku, tp aku x g buat check up sbb aku tramat lh takut. First aku tau je ade ketulan kt dlm breast aku, aku dh menangis tresak2 mc dunia aku dh nk abish dah. Dah laa time tu nk dekat final exam, so aku decidde tuk jumpe doktor after amik exam.
En. F puas pujuk aku supaya g jumpe doktor tp, aku x mau. And at last selepas 2 bln aku simpan benda nie dlm breast aku, aku decide nk g jumpe doktor klinik dulu sblm g buat mammogram.
Alhamdulillah, doktor kate x de pape (walaupun baru doktor biasa aje check) tp at least aku lega skit, sbb itu bukan simptom2 breast cancer. Ia hanya lump biasa shj. Ciri2 lump yg seperti doktor nyatakan itu ialah :
i) ketulan itu bergerak2 ( x statik)
ii) lembut aje ketulan itu
iii) ketulan itu tidak besar
iv) senang detact
Doktor tu ckp, dun wurry sbb ia just lump biasa x boley jadi cancer. Tp ape2 pun doktor tu suggest supaya aku buang benda alah itu. So doktor pun dh bagi surat rujukan seterusnye ke hospital. So make nye lps nie, kite tunggu aje lah result dr hospital pula.
I'll pray and i hope it's just a normal lump.
p/S : kepada sesiapa yg trasa ade ketulan die breast anda, cpt2 pergi brjumpa dgn doktor.

7 comments:

Farah said...

akhir nye ko jumpa doktor

so kena wat mammogram ke????

zalykha mohd said...

yup2
tp x tau arr bile

farell said...

Doktor tu suggest supaya aku buang benda alah itu. Then, ko mintak la Doktor tue modified bg besar cam Seripah Aini... Hahaha...

-Gurau k... Ko tau aku camne knnn-

BTW, knape ko ambil mse yg lame nk pegi???
Ko citer kat aku da dkt 2 bulan lebih da...

zalykha mohd said...

farell : hahaha...
ko jgn risau...
bukan setakat sharifah aini..
aku suh die buatkn aku nye cm pamela anderson ;)
hahaha

farell...
aku bkn ape...
aku sebenarnye takut..
takut doktor bg tau result yg tu cancer ke..
waaaaaaaaaa...
nnti aku nagis...

faridbadarul said...

kanser betis dan lengan.. tk.

azmie said...

ok
ko dtg tau TTMC
aku dah keje sane
ketulan tu bende kecik je
aku la incharge bab buang2 ketulan ni
ko jgn risau aku buang plan2 hahhahaha

superdilut said...

zack ..aku pon kene dulu..ade bijik2 kt tot tot,,
tp da g check ..dia ckp xde pe..cume hormon jer..n aku x wat momogram..just scan.sbb dia ckp aku muda lagi..haha.mcm scan beby tu..hahaks.. tp nex month kene g checkup..da la doc laki..gyle kene ramas2 dgn doc laki tu..hahahaa.. ko jaga2 nnty g cek try la minx doc pompuan..heeee.. kang terHORNY pulak kau kt situ..lalala

-tp mak aku suh aku stop smoke- uwaaaaa